Friday, 22 April 2011

tazkirah hari Jumaat yang agung

Assalamualaikum.ape kabar anda harini?harap sentiasa sihat.sentisa diberkati hidup olehNya amin..
bila aq bca artikel nie hati ini tersentuh.hati ini diam tidak bisa mengunggap kata.ya Allah..begitu kerdil ku.banyaknya dosa2 ku..dosa ku dgnMU.dosaku dgn ibu bapa,dosaku dgn kawan2.dosaku dengan orng sekeliling..Ya Allah ampunkn dosa ku.ya ibu maafkn tingkah laku anakmu.ya kawan maafku y sentisa sukar untuk menolongmu.


Assalamualikum wr wb,,,


Bismillahirrohmanirrohim,Berkata Anas Bin Malik R.A;Sesungguhnya setiap hari bumi menyeru kepada manusia dengan sepuluh perkara.1. Wahai anak Adam! Berjalanlah di atas perutku, tetapi ingatlah! Engkau akan dimasukkan ke dalamnya kelak.2. Engkau melakukan maksiat di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan diazab di dalam perutku.3. Engkau ketawa di atas perutku, tetapi ingatlah! Engkau akan menangis di dalam perutku.4. Engkau bergembira di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan kecewa di dalam perutku.5. Engkau mengumpul harta di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan menyesal di dalam perutku.6. Engkau makan benda yang haram di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan dimakan oleh ulat di dalam perutku7. Engkau angkuh di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan dihina di dalam perutku.8. Engkau berlari dengan riang di atas belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan jatuh di dalam perutku dalam keadaan dukacita.9. Engkau hidup di dunia bersiramkan cahaya matahari, bulan dan bintang di belakangku, tetapi ingatlah! Engkau akan tinggal dalam kegelapan di dalam perutku.


10. Engkau hidup di atas belakangku beramai-ramai, tetapi ingatlah! Engkau akan keseorangan di dalam perutku...Wallohu aklam

bila aku membaca bait2 ayt diatas.aku terdiam.mungkinkah masih ada ruang untukku?semakin hari.semakin dekat kita dengan mati.kenapa Allh tidak menyatakn bile waktu datangnya ajal kita.pukul berapa kita akn menghembuskn nafas.kenapa?kerana Allh memberi ruang kepada kita untuk mengumpul sebanyak y mungkin amalan kita untuk dijadkn bekalan di akhirat.tp kita?Bukan saja kamu,kamu,kamu,aku pun sering lalai .selalu lalai.begitu bnyak dosa ku.kalu dihutung2 belom tentu terhitung.bernding dengan amalanku..Ya Allah..begitu mudah untuk kita mendapatkan pahala.sgt2 mudah dgn berniat untuk melakukan kebaikan Allah sudah memberi kita pahala..tp jgn lupa untuk melakukan kejahatn juga sgt2 mudah..tersgt2 mudah.petang tak di lepas cek keputusan Alhmdulillah ku pnjtkn syukur.takterkata ingin dikatakn tak bersuara inginku suarakan.Alhmdulillah.Alhmdulillah.Alhmdulillah.ini rezekimu.ku hanya mencuba..apa y Kau berikan ku terima.dalam kesibukan me loading td,aq terbuka kelebihan surah alfatihah.


nie antara maanfaatnya:
Selain terbantu kewangan Insya Allah juga terbantu kelancaran dan kesuksesan segala urusannya serta terbantu secara otomatis menjadi seorang manusia yang baik yang berada di jalan yang benar yang lurus yang diridhai Allah SWT dengan senantiasa rutin membaca surah Al-Fatihah dengan penghayatan maknanya minimal 7X setiap hari setelah mendapatkan bantuan lewat Pesugihan Al-Fatihah,Rasulullah SAW pernah bersabda di hadapan sahabatnya yaitu Umar Bin Khattab RA:
" Sahabatku, jikalau engkau melihat ada seorang insan yang sedang tersesat kehidupannya dan seburuk apapun perbuatannya yang engkau lihat, lalu engkau berniat merubahnya menjadi orang yang baik yang berada di jalanku dan jalan Allah, maka perintahkanlah ia membaca Al-Fatihah 7X dalam sehari. Jika ia melakukannya, sesungguhnya dia termasuk dalam golongan orang-orang yang beruntung sekaligus seorang ahli surga. Jika dia tidak melakukannya, sesungguhnya dia termasuk dalam golongan orang-orang yang merugi sekaligus seorang ahli neraka. Siapapun yang sering membaca Al-Fatihah, Allah akan melancarkan segala urusannya dan mengabulkan doa-doanya, Allah juga akan memberikan hidayah kepadanya. "

                                                                manfaat ayt kursiMahfum ayat:
Allah, tidak ada yang benar disembah hanya Dia yang Hidup dan Maha Kaya, tidak pernah ditimpa mengantuk dan tidak pernah tidor, bagin Nya sesuatu yang ada di langit dan di bumi, tidak ada yag boleh membri syafaat kecuali denga izin Nya. Ia maha mengetahui segala apa yang terjadi di hadapan mereka dan dibelakang mereka. Tidaklah mereka meliputi ilmunya sedikit jua kecuali yang dikehendakki Nya. Lebih luas kerusinya darilangit dam bumi. Tidak susah bagi Nya memelihara keduanya. Ia maha Tinggi dan maha Besar.
Khasiat Ayat Kursi:
  1. Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan istikamah setiap kali selesai sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali masuk kerumah atau kepasar, setiap kali masuk ke tempat tidur dan musafir, insyaallah akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja (pemerintah) yang kejam, diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan. Terpelihara dirinya dann keluarganya, anak-anak nya, hartanya, rumahnya dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.
  2. Terdapat keterangan dalam kitab Assarul Mufidah, barang siapa yang mengamalkan membaca ayat kursi, setiap kali membaca sebanyak 18 kali, inyaallah ia akan hidup berjiwa tauhid, dibukakan dada dengan berbagai hikmat, dimudahkan rezekinya, dinaikkan martabatnya, diberikan kepadanya pengaruh sehingga orang selalu segan kepadanya, diperlihara dari segala bencana dengan izin Allah s.w.t.
  3. Salah seorang ulama Hindi mendengar dari salah seorang guru besarnya dari Abi Lababah r.a, membaca ayat Kursi sebanyak anggota sujud (7 kali) setiap hari ada benteng pertahanan Rasulallah s.a.w.
  4. Syeikh Abul ‘Abas alBunni menerangkan: “Sesiapa membaca ayat Kursi sebanyak hitungan kata-katanya (50 kali), di tiupkan pada air hujan kemudian diminumnya, maka inysyaallah tuhan mencerdaskan akalnya dan memudahkan faham pada pelajaran yang dipelajari.
  5. Sesiapa yang membaca ayat Kursi selepas sembahyang fardhu, Tuhan akan mengampunkan dosanya. Sesiapa yang membacanya ketika hendak tidur, terpelihara dari gangguan syaitan, dan sesiapa yang membacanya ketika ia marah, maka akan hilang rasa marahnya.
  6. Syeikh alBuni menerangkan: Sesiapa yang membaca ayat Kursi sebanyak hitungan hurufnya (170 huruf), maka insyaallah, Tuhan akan memberi pertolongan dalam segala hal dan menunaikan segala hajatnya, dam melapangkan fikiranyan, diluluskan rezekinya, dihilangkan kedukaannya dan diberikan apa yang dituntutnya.
  7. Barang siapa membaca ayat Kursi ketika hendak tidur, maka Tuhan mewakilkan dua malaikat yang menjaga selama tidurnya sampai pagi.
  8. Abdurahman bin Auf menerangkan bahawa, ia apabila masuk kerumahnya dibaca ayat Kursi pada empat penjuru rumahnya dan mengharapkan dengan itu menjadi penjaga dan pelindung syaitan.
  9. Syeikh Buni menerangkan: sesiapa yang takut terhadap serangan musuh hendaklah ia membuat garis lingkaran denga nisyarat nafas sambil membaca ayat Kuris. Kemudian ia masuk bersama jamaahnya kedalam garis lingkaran tersebut menghadap kearah musuh, sambil membaca ayat Kursi sebayak 50 kali, atau sebanayk 170 kali, insyaallah musuh tidak akan melihatnya dan tidak akan memudharatkannya.
  10. Syeikul Kabir Muhyiddin Ibnul Arabi menerangkan bahawa; sesiapa yang membaca ayat Kursi sebayak 1000 kali dalam sehari semalam selama 40 hari, maka demi Allah, demi Rasul, demi alQuran yang mulia, Tuhan akan membukakan baginya pandangan rohani, dihasilkan yang dimaksud dan diberi pengaruh kepada manusia. (dari kitab Khawasul Qur’an)

sampai disini sahaja tazkirah petang jumaat.maafkn aku.maafkan aku doakn aku doakan aku semoga selamat dunia Akhirat.doakan aku semoga menjadi seorang muslimah y lebih mantap imannya.insyaAllah.Assmlkm.

No comments:

Post a Comment