Wednesday, 31 August 2011

perjumpaan kuarga

assalamualaikum hari ni ari y kedua kita berhari raya yer pejam celik pejam celik dah raya kejap jer..masa akan berlalu semakin cepat dan cepat..itu salah satu petanda kecil  kiamat..beraya2 jugak makan2 jugak tapi jnganlah duk penuh si perut tuu sangat amboiii kau makan tak ingat dunia!


tadi ade perjumpaan kuargaa disebabkan lewat datang maka kesmua hamper dan hadiah disapu si sepupu sepapat y laen grrrrr.tak sangka ramai jugak sepupu2 aku.heheh dalam 100 lebih laa meriahh woo..siap ade pertandingan lagi kelass kau jah!

bagi y budak2 y umur 10 tahun kebawah diletak kat ruangan y berbeza.sudah semestinya aku ada tak ada sebab aku kan...ahhh! budak2 ni kena main ntah ape entah sape menang maka duit raya lebih kepadanya.makan hati aku ngan anak saudara aku.

kepenatan melanda badan.sebab sebelah pagi sedikit majlis diadakan bukan kenduri mahupun kendara..tapi makan2 buat jiran2 y terdekat.(aku rasa ayat ni patut kat menjadi ayat mula2 aku taip kot aaah biaq pi  la)kbai!

Monday, 29 August 2011

terima terima terima kasih diucapkan

asslamualaikum.
kad raya y dihantar sudah sampai.
kuingatkan kosong.
tpi tuannya baik malah pemurah rupanya
tak syak dan ragu lagi
aku berkawan dengan kau.
tahun ni RM1.10
tahun depan RM 100.10 pula ya
owh ape pendapat kau tuan empunya BADAN?
sekali lagi selamat hari raya maaf zahir dan batin
terima kaseh buat sesiapa y komen malah y menegur akan silap aku :)



Sunday, 28 August 2011

makan gulai time raya-raya ni pun bestt woo

assalamualaikum.memandangkan musim reraya ni ramai bebenor y nak kawen mawen.dan salah seorang rakan sekolah aku akan diijabkabulkan dimalam raya. mabruk jiddan y ukhti :) owh soo manis ye.paham tak manis.manis?


oke sedikit nasihat dari aku y lemah ini.kawen itu sungguh indah kawen itu seronok..tapi jangan kita lupa disebalik ikatan perkahwinan tu tanggungjawab y amat besar buat sisuami dan juga buat siisteri.TAHUkah anda bakal2 si suami..?


bila anda melafazkan ayat "aku terima nikahnya si dia binti si ayah dia dengan mas kahwin RM.." itu lafaz y tersurat..manakala lafaz y tersirat pula "aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibubapa..apa saja dosa y si dia buat aku tanggung,dan bukan lagi ibu bapa dia y tanggung..dan aku tanggung dosa bakal anak-anak aku..kalau aku gagal..maka aku fasik,dayus dan aku rela masuk neraka dan malaikat malik akan melibas aku hingga pecah badan aku" {Q} barakallah :) 







ni pula ucapan aku

assalamualaikum..pembuka entry..jangan bimbang jangan runsing aku bukan nk berpuisi..nt tak pasal2 ade pulak y makan hati HAHAHA.aku bukak belog ni,tiba paap "selamat-selamat hari raya,selamat-selamat hari raya.." siapa penyanyi tak pula aku tau.. tau tak tau tak aku..aku..sob,sob.sob.tau! nampak jer taipan aku ala2 rock(rock ke?) aku berhati salji tau..


nasib baik aku tak berada di sana..macam kawan sorang ni status pesbuk ala2 sebak gitu.katanya raya tak pulang..takpe beraya lah kau di jordon tu hahahhaa.makan hati dia baca post aku ni haha.


oke dah memaandang aku bukak belog ni ucap samat ari raya..bukak y nie samat ari raya jugak..aku pun tetiba nak ucap jugak lah.korang nk baca ker tak tu hak korang hhehehehe.aku sebagai pemilik belog y tak seberapa ini y lebih dikenali sebagai cikpa ingin bersuara serba sedikit owh dengarkanlah luahan jiwa ku ini.


aku tau aku banyak merapu merapan aku minta maaf
aku tau aku kadang2 tak komen balik kat belog korang aku minta maaf
aku tau aku kadang2 tak jawab soalan korang aku minta maaf
aku minta maaf andai TER kasar bahasa.aku minta maaf
aku tau kadang-kadang post aku mungkin ada y tak suka aku minta maaf.
aku susun sepuluh jari tak cukup nah ambik ngan jari2 kaki aku susun juga
nak MINTA MAAF andai selama kita-kita berkomen di alam maya ni korang ade y makan hati ngan aku.aku minta maaf.
andai nafas ini masih ada,..
andai Allah masih menizinkan diri untuk melihat 
tibanya hari esok.insyaAllah kita akan terus berkawan
Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair.






Saturday, 27 August 2011

Adik beradik Raya

helo! helo! arini titew nak cakap pasal titew jer..eh lupa! maaf titew lupa pulak nk bagitau sapa titeww..nama titew Raya nama penuh titew selamat hari raya.titew tau titew tau..awak,awak,mesti tertanya2kan siapa lagi ahli kuarga titew kan..? nt titew gtaw erkk..sabar lahh boleh tak sabar..? boleh tak..? titew lempang kan..aa.aaa.titew tak nak maraa tak nak..nt titew bertukar jadi lisa surihani kan..


oke mula2 titew nak cakap pasal adik beradik titew dulu lah.titew anak sulung.setiap tahun titew akan diraikan..meriah cangat..titew suka..titew suka.. adik titew namanya kueh raya adik titew ni banyak nama glamor...nak lawan titew lettew ni titew tak suka ni..nama glamor adik titew,almond london,biskut makmur,tat nenas,biskut arab banyak kan..? kan titew dah cakap banyak..taknak caya titew lettew..


adik titew y no 3 pula namanya duit raya.adik titew y ni bagus..ramai y suka kat adik titew y sorang ni..tak kira muda,tua,dan tak lupa juga kepada y tak sedar2 diri dah tua..opp's titew gurau jer..gurau jer...setiap tahun adik titew lah y paling banyak "kawan" sebab adik titew y ni kaya..


adik titew y bongsu ni namanya baju raya.adik titew y ni pun glamor jugakk.tapi titew tetap lagi glamor...adik titew setiap tahun mesti bertukar wajah..setiap tahun berbau wangi2...sentiasa baru..


titew..titew.titew ada adik tiri tau..baaaaanyaaaaakkkkk tau! antaranya..kasut raya,langsir raya,sofa raya,katil raya,kereta raya,kepala gas raya,periuk raya,beras raya,henpon raya,TB raya,kuali raya,penyapu raya..titew tak rapat pun dengan adik2 tiri titew.jangan tanya kat titew kenapa..nt titew lempanng lelaju kan...




p/s:aku tau ade y dah termuntah bila baca entry gedik ni..HAHAHAHAHA..sabor jelah!





Friday, 26 August 2011

mak cik sangat comel.nt saya dah erkk (tua) saya nak jadi secomel mak cik tau!

assalamualaikum peace.makcik.suatu panggilan y diberi kepada seorang wanita,yang mana umurnya sah2 lebih tua dari sipemanggil.dan jangan kau cuba2 panggil aku mak cik..nt lempang  lelaju kan..nt ada pula y tak berbuka arini.itu bukan ugutan...itu..itu..itu Ahhhhh itu memo jer.nak tau tak aku bila maraah muka aku akan bertukar jadi muka lisa surihani tauu! ni tak nak marah ni...makan hati hani nt aku guna muka dia hahaha.rapatnya aku ngan dia siap HANI bagai!


saya suka tengok senyuman makcik.saya suka dengar suara makcik,saya suka bila tengok makcik ketawa kah.kah.kih.kih sambil melempang2 bahu saya...saya tau mak cik begitu terhibur..mungkin terlalu kelakar..saya biarkan saja..alah makcik..takpe sekali sekala..dua kali berkaler..3 kali alamatnya lebam2laa badan saya makcik hehe. 


saya suka bila mak cik membuka sejadah makcik..ada bunga didalamnya..bunga melor..wangi..mak cik menoleh kekanan mak cik senyum..owh sangat comel mak cik.. makciik suka cakap cakap,mak cik suka bercerita..dan saya suka mendengar cerita makcik..saya tau..saya tau..makcik  dah suka saya kan? kan? 


akhir taipan dari saya buat mak cik.mak cik..nt saya dah berumur kan mk cik..saya nak jadi macam mak cik..sentiasa tersenyum..comel sungguh makcik..dan y paling saya tak sabar nk jadi..nak jadi pelempang tegar hehehe..

Thursday, 25 August 2011

milik siapakan epal itu?

wanita y solehah diibaratkan seperti buah epal....letaknya nun jauh di puncak dedahan sukar untuk ditawan...sukar  juga untuk dipetik.y paling ranum,paling cantik buahnya letaknya diatas sana.lelaki tak suka pada buah y tingginya memuncak..buah y sukar diambil kerana mereka takut..
 takut akan ketinggian..meraka takut akan kesakitan andai terjatuh dari dahan y tinggi itu..disebabkan itu..mereka lebih suka memilih buah yang jatuh bertaburan dibumi..tidak sebagus mana,tidak secantik mana buahnya..

tetapi senang diperolehi..tidak perlu memanjat bagai..tidak perlu memikirkan kesakitan..oleh sebab itu wanita y single merasakan mereka tidak laku..tiada y suka..sebaliknya wanita inilah y HEBAT.hanya lelaki y berani sahaja y sanggup memanjat untuk memetik epal y tinggi y memuncak itu.bukan ego yang tinggi.tapi akhlak y tinggi.

p/s:kalau nak dipetik si epal y tinggi memuncak disana..haruslah pandai memanjat si dahan.kalau tak pandai..belajar.*sekali lagi aku rasa ayat y maksud dalam.sapa faham memang anda tergolong dalam golongan bijaksana+berwasasan+++++ dan kesemuanya sifat mahmudah.

Wednesday, 24 August 2011

aboh ciksu garang

assalamualaikum peace! 
sperti y sedia maklum aku ni merupakan seorang wanita 
dan bukan seorang lelaki..dan bila abang2 aku dikurniakan anak..maka secara otomatiknya aku sah2 jadi mak cik..dan manakala pula y selalu singgah kat blog aku..
mesti korang dah tau pasal 2 budak ni y aku rasa kadang2 lebih glamer dia dari aku..sperti hari2 y biasa bila budak ni datang umah..

maka ku ajarkan al quran..tapi hari tu tak pula dia nk kebilik aku..
maka mengaji lah budak itu dengan datok dia..iaitu abah aku..maka petang pun tiba..abah aku mula bersuara..katanya..anak saudara aku mengadu domba..katanya lagii.."aboh..ciksu garang.adik takut nk belajar ngaji dgn ciksu.." HAHAHAHAHHA.oke aku memang garang grrr.tapi garang aku bertempat,marah aku pula bersebab.
keesokan harinya bila budak2 ni nk start ngaji..si adik akan pegang rotann..katanya "ciksu..ni rotann..ciksu pegang la.." kah.kah.kah.
aku lebih rela anak saudara aku kurang pandai dalam belajar 
abc.tpi bukan alif,ba,ta.

waktu kita kecik.kita selalu pk kenapa.mak akan marah bila kita buat ni.
bila kita buat tu ma marah..bila kita sentuh itu dan ini ma marah..
bila tak buat homework  cikgu marah.
sekarang bila dah besau.kita sudah faham kenapa kita dulu dimarah.
dengan marah itu kita menjadi manusia.

wordless wednesday #6

assalamualaikum! dah berkali2 aku pk..bagaimana keta tu leh terkepit tang celah2 pokok tu =.=" cu korang pk cu pk..

Tuesday, 23 August 2011

bila sehinggit bertemu 100 hinggit

assalamualaikum peace! kisah ini ingin dikisahkan kepada si pembaca..aku telah terjumpa sttus kawan aku y aku rasa ayt tersirat dia perhh! mula2 ayuh dengarkanlah pantunku dulu..


makan petai cicah budu,
budu dimakan dicicah petai
jangan ditanya 
kenapa pantun aku bebunyi sebegini.
jangan.

100 hinggit:oiip! sehinggit lama pula aku tak jumpa kau..? kau pe cer dowh..?

sehinggit:owh.aku macam ni laa 100 hinggit.pi mai,pi mai tang tu jugak..tempat sama jer aku berwalking2 ni..tak ke surau..kemasjid..tak kemasjid ke surau.kau pula..?

100 hinggit:owhh aku kuat jalan2..semua mall aku dah jajah..aritu aku p studium tgok bola...aku p tgok konsert AF dan y lagi hebat.. nk tau tak? nak tau tak? aritu aku p konsert jastin bibir! kelas!


sehinggit:aku masih di dalam bekas.bersama2 kawan sehinggit aku y lain..aku harap nt suatu hari kau sudi join aku yer seratus hinggit.



p/s:aku rasa entry ni entry y tak perlu di xplain kan.sape paham dia bijak.sape tak paham.try minum clorox kasi suci itu lu punya hati maa.

teraweh kami romantik tau!

assalamualaikum.ini kisah tentang teraweh semalam.memang.memang very the romantik.hujan mendayu2..turun membasahi bumi Allah.aku y kegetaran kesejukan.memang damai y tertaip.skali lagi kampung kami dilanda Blackout.jangan ditnya bil letrik sudah disetel ke belom.kerana ia tak berkaitan langsung dengan ketiadaan letrik dimasjid,dirumah mak jah,dan juga dirumak mak senah oh! tak lupa dirumah mak limah juga..

tatkala di tahiyat akhir witir..tatkala itu juga paap! blackout.
solat dihabiskan..zikir juga dihabiskan..selesai semuanya..TAPI!
bila tiba tang bersalam kami semua akan menilik muka masing kerna dek ketiadaan 
letrik.owh sungguh comel aku rasa disitu.

malam itu juga semua kedai memperoleh rejeki menjual lilin lebih..
semua kedai lilin habis dijual..bertuah pakcik y jual lilin.
manakala y menjual digerai pula terpaksa pulang awal.owh bersabarlah.

Monday, 22 August 2011

DRAMA ini bersambung (episod akhir)

drama part I

Drama part II

.......Sekarang aku dah kat tanah air dah pun.. Sedihh meninggalkan kota Mekah.insyaAllahh aku akan  kesana semula suatu hari nanti..bile aku balik,abang aku beri sampul surat y isinya..tawaran kerja. Alhamdulillah..rejeki aku..xdapat nak  tunjuk ngan gerakk geri,kata2 ku beku.syukur ku pdMu x trhingga...setelah itu..majlis kesyukurn telah diadakan..sempena kepulangan dari mekah,dan tawaran darii surat 2..ke semua mak,abhh aku jemput termsuklah jiranku itu..aku dan dia berbual2 kosong..smpai satu tahap aku diam.. Aku y mulut pot pet,pot pet nie bolehh diam?? Apesal ngn aku nie..? Come on! Jgn tunjukkn y kau  lemah dalam berkata2.. akhirnye aku membiarkn perbualan 2 menemui titik noktah..aku mencari2 dimanakah  isteri die? Kalau isteri dia  nampak aku dok layan asben die nahas aku di gulainye..


sebelah malam pula.. aku  asyik melayan cite ong bak.aku suke tengok c tony jaa nie,rupe xlerr ensem..tp bakat die 2 y wat aku  x terganjak dari tengokk TB.tibe2 phone aku berbunyi.satu sms smpai.. Bile aku tgok..name y tertera diskrin  SESAT Aku ingat,xingat sapelhh SESAT nie..napelhh aku xdelete jer..tu menandakan aku masih setia pada phone lama...bile aku bukak sms 2,c SESAT berkata,"salam,esok sy dan family nk datang umah awk" aku semakin blur.wat pe nk mai umah aku??? bukan wat makan pun.. bile aku reply,"sape.."? Xdibalas pula.. Elehh macam lah die ingt aku nkk sgt die bls.. grrr.. eleh mstii kwn2 aku nie y nk maen2 kn aku nie.ah! napelah aku dok pk benda y x penting ni.. Bekk terus tgok tb nie,kacau mood aku jer.


Esok pon tibe.aku sudah lupa akn sms y dikirim padaku semalam.aku seperti biasa.,memasak,menyapu,kemas2 sikit...beberapa jam kemudian mak,aku memanggil2 name aku..aku dgn berkain sarung,turun menjejaki tangga,aku terdengar ada y gelak ketawa,kah2,kih2..haishh mane leh trun nie ade orang....aku naik balik..masuk bilik..pakai jubah n tudung.lalu trun.kenapa tibe2 aku berdebar.seperti nk luluh jantung aku nie? nak menag satu juta kot.. Aku hayung kakiku slow2..tibe2 aku nampk fizrul.ma,abh dia pun dtg jugak? Aku mcm biase p bersalam ngn mak dia.sempat jugak aku berbual2 ngn mak dia...lalu aku bangun p wat air..lalu aku hidangkn di atas meja..


tibe2 mak dia start berckap.semua diam pelik,nape msti tbe2 diam.. "Mak cik datang  nk menyunting bunga y sedang berkembang ngn begitu pesat dirumah ni"..aku diam...lalu aku bersuara... "alah stakat bunga,ambikk jelahh mak cik,nk bunga ape? Bunga raye? Rose?" Semua gelak..aku lg xpaham ape y klakarnye..*blur*,mak dia sambung blik ckp,"maksud makcik bunga y didepan nie".sambil tangan menepuk2 bahu aku..depan nie?? Aku ker? Aku nk wat pe? Mak aku slow2 cuba wat aku paham..lalu mak si fizrul 2 bersuara,die kata dia dtg sini nk minang aku untuk ank dia si fizrul 2..aku tergagam! 


Tok.tok.tok. pintu bilikku diketuk,lalu dibuka..ma tersenyum melihatku..aku terlelap di tikar sejadah..setelah 3 malam berturut aku solat istikhorah...dan setiap hari juga wajah tu sering muncul,muncul dan muncul..mungkin ini petandanya...dan jwpanku setuju..akhirnya aku dihijab kabul dengan satu lafaz.. macam x percaya aku dah sah jd wife orang..dulu seorang budak y nakal.seorang budak y selamber rock kini sudah sah sebagai wife orang.. haritu juga fizrul memeberi sebungkus hadiah kepadaku..bila tetamu dah blik,smua pamili kumpul ramai2,n sama2 buka hadiah.hadiah y fizrul bg,aku letak baik2 dlm bilik,biar aku sorang jer y bukak...tamak betul sifat aku ni.


selepas selesai semua aku start angkat kaki dan dengan kurang kesabaran p buka hadiah y fizrul kasi td.bile aku bukak.KOSONG!bile aku tilik2 ada surat same mcm hadiah y aku dapat suatu ketika dahulu.. y bezanya sekrang ada dua.surat pertama bile aku stat bace,ayat pom sama.aik potosetek ke?? Hahhahhahha..cume y nie ada name..(yang ikhlas suami sahh kamu.fizrul).. dan surat kedua pula bertulis.. kehadapan isteriku y baru ku miliki..terima kasih kerana menjaga hatimu dari disentuh oleh insan y bernama lelaki..isteriku..terima kasih kerana mengizinkanku miliki kunci kepada hatimu. brulhh aku paham..rupanye2 dialah y kirim hadiah 2.ye..dia sekarang suamiku die begitu sbr mnnunggukuku ye.. kamulh pemilik tulang rusukku.Alhamdulillah.


-TAMAT-

Sunday, 21 August 2011

DRAMA ini bersambung II


.....aku pun jawab ngn control2,memang bukan aku lah taim tu..tp aku x borak banyak2 pun ngan dia..takut gak aku nt xpasal2 saham aku turun..yelahh takut nt orang ingat dia 2 kekasih gelap mahupun terang aku.. Dia mintak no phone aku..aku ckap aku xde phone..aku gune public phone jer..HAHAHA logik ke? zaman y serba canggih nih ade lagi y x gne phone??? buat apa nk no phone aku? grrr... selang beberapa hari,sampai sms dari no y aku xkenal,ewah2 bertanyakan tentang perbuatanku..ape y sedang aku buat..makan dah ke belum.. Ewah2 knl pom tidak..tibe2 aku kne "update" status aku kat kau..ape kau ingat aku ni pesbuk? lainla kalau mak,ayah aku..


Aku wat donno nge sms y ntahh pape 2..keesokan harinye dtg pulakk sms darii no 2,aku save name nye SESAT,yelahh sebab tersilap send msg kot,tibe2 tanye tentang perbuatanku..sampai xjumpa pngkal jaln..sebab 2 aku save sesat hehehe.malas pula aku layan dia ni.dia ingat aku top up guna paip air ke apa?  assalamualaikum. Aku guna ringgit malaysia laa..lame kelamaan..si SESAT senyap..ahh lega aku....boleh focus blaja..terasa macam hari berlalu agak pantas..aku dah bertemu hari2  terakhir di tempatku menimba ilmu.. Terasa berat nak meninggalknnya..aku akn rindu akn suasana ni.. Ahh lupekn kesedihan Aku kan dahh bebas.. Terasa mcm katil kat umahku memanggil2..rumah kata panggil..U kata nyah kau dari sini.


hari last aku kat situ,aku dapat hadiah... suka2 Tapi  tak der name..adoyai.. xnk riak kot..bagus betoi dia ni.. Bile aku bukak kotak 2..KOSONG! cis! Sape y nk main2kn emosi hepi aku pulak nie! Aku bru jer nk hepi..Kalau aku tau sape, Aku  gulai2,bungkus bg ayam kat umah aku makan grrrrr. Tpi kat bawahh kotakk 2 ada kertas..aku mula2 nk koyak jer marah lah katakn.. tak bagus betul sifat amarah aku ni..tp pk2 mane tau kot2 cek ke ape.. Bile aku bukak.ayat y ditulis "saya xtau nk bagi awk apa..sebab saya nak bagi semua y ada…saya xde niat nk main2kn awk.." adoyaiii sapelhh y gwang karat hak tueeee ni.. Aku malas pk.. Aku packing barang2 aku dan.. Ready 2 back home!!!!! 


Sekarang dahh berbulan2 aku kat rumah errr,arr,erkk rase mcm letiih pulakk dok rumah xde keje per nk wat..pastu aku decide nk p wat umrahh..Alhmdulillah..aku dpt pergi jugak akhirnye..aku p ngn mak,abh aku..diorang belanje hihihi..sbr ye ma,abh..nt ankmu dah bekerjaya..ankmu blnje blikk ye..aku p sane seminggu..bile kat sane aku off kn diri aku dri hal2 dunia..aku gunakn sebaik2 masa aku untuk beribadat kat sane..sehari sebelum aku  pulang ke tanah air ku..aku sempat berjalan2 ngn ma,abh  aku..tibe2..jeng.jeng,jang.jang.jung.jung. aku terjumpe seseorng y aku xsangka akn jumpe die kat sini..dari jauhh ag die senyum...tanpa segan silu..die datang berjabat tangan dgn abh aku..aku senyum ala2 malu lah katekn.. . fizrul.dia merupakn ank jiranku suatu ketika dahulu kaler..ye.dia jugakklh y aku jumpe taim aku blaja dulu…mungkin dia dah kawen dah sekarang,,kot2 dahh ade ankk dahh kot…tp kenapa xnmpak pun..xdatang kot..aku berteka tekuk  dalam diam..










.....bersambung

DRAMA ini bersambung.

Semenjak dua menjak nie aku tak taw nape ngn aku.perkataan tu,name 2,muke 2 sering berkejaran dlm kotakk kepala aku nie,aduss! Jgn! Perasaan apekah ini?? Aku tepis2,ok fine kite tgokk 2,3 ari lg..ahh nt lame pndai2lhh Perasaan itu menghilangkn dirinye…
5 tahun ketika dahulu kaler..
Kat skolahh aku nie sume girl..kdg2 boring gakk kaum sama jer..kecuali ustaz n tukang kebun..Tpi bgus gakk.. Xder y bekenan kat aku..Aku masihh muda lg tuhh.. aku mcm biase ponteng sekolah bersama dengan sahabatku y kurang asam mcm aku gakk..nak2 lakk haritu ada extra kelass..aku memang pandai mencari waktu2 untuk dijadikn ruang cuti..well mcm biase aq malaslh weh..mcm xsabar nkk dpt title AKU BUKAN BUDAK SEKOLAH taim 2 agak2 kantoiilhh spm..tapi result aku xler hancuss bekecai! Ada gak larr A stakat nk masukk mtrix 2 Alhamdulillah masih diterima..tiba2 aku dapat satu pangglan tengok2 name ustazah aku Adoyaii!! Mcm nkk melayang jntung aku dibuatnye! tak diangkatkan nt tersinggung..ok aku biarkan..selang beberapa minit..aku call balik..macam biasa ustazah memberi nasihat kepadku..kaku telingaku mndengar...

Aku tau aku salah satu drpd calon menantumu hhahhaha..begitu prihatin mu terhadapku ye..aku sgt2 terharu….jgn bimbang ustazah pom salah satu daripad calon mak mentuaku hhahaha..jam berdetak dengan begitu pantas tik.tik.tok.tok.tik. ok aku mcm bernafas pon ala nyawa2 ikan..nk hafal y nie,y tu xhafal agi…aku try my best hafal sebanyak mane otak aku lehh tahan..lepass exam terasa macam nak terbang stggi y boleh,,inginku petikk awan..inginku gapai bintanng! Kononlhh batu kat bumi ni pom xtergapai2 semuanye ag..selang beberapa bulan aku sambung blaja..kat situ aku jumpe pelbagaii jns kwn..ada y wat aku lebihh hepi..ade y wat aku hepi dalm kesakitan.. grrr..aku paham makne BENCI tapi aku tak tau nk ungkapkn bgaimana…nt lahh satu arii aku blaja cara2 ungkapknnye..

Kat situ aku blaja pelbagai peljaran y kdg2 aku rase xnk dahh blaja kononlah... Mcm dahh bijak sgt..hahaha..kat cnie warga2 penuntut x mesra alam arr..aku senyum,eh2 xreti2 nk bls! Aku bukan per nk dapat pahala lebihh jer..kan sedekahh..tibe2,tnpa ku pinta aku tersermpakk dgn sorang ni.. Adoyai..Taim aku tgh marahh membara camgnielah die muncul! Xpe2 kwn2 aku ckap aku klau mrahh nmpk cun..ahhahha..die lalu dpn aku,aku secepat mungkin hayung kaki aku nk lari tkt die knl aku.. Aku lupe dah sape die..tp mcm penah knl..die dahh berubah,dlu kecik jer skrng dah tggi,kulitnye y sawo matang..tetap maintain slim! Kurus! Blom smpat aku hayung kaki aku..dier revess blik kaki dier..alahai! mmg wat aq dub,dab,dub,dab jer!!  Tibe2 aku dgr ade orang pggl name aku... "farah" Aduhh!!!!! Aku mcm knl jer suare 2..tp knl pom ala2 suam lah..ah! die! Sah2!! Mmg die! Aku terkapai2 dalam khayalan! Tak tau nk sahut ke x,kan kalau aku xjwb kecian lakk,ckap sorang2.. Nt xpasal2 kene lebel kurang sihat..Kesian pulakk..alasan y agak munasabah aku rasa..




.....bersambung.

Saturday, 20 August 2011

oh kueh raya!

assalamualaikum! peace! setiap tahun mesti aku, ma dan aku  buat benda alah ni..iaitu kueh raya..kueh raya ialah sejenis biskut y dihidangkan@wajib ada time raya jer.oleh y demikian namanya diberi kueh raya.dan bukan kueh bulan januari,malah bukan juga kueh februari.kueh raya ialah kueh y turut meraikan hari raya..nama singkatnya beraya-raya...buat sendiri lagi best woo.bukan jimat@kedekut woo..tapi kepuasan woo.kenapa tetiba banyak pulaa woo ni.nk join masuk dalam post kittew lettew.

aku wujud dirumah cikpa sesudah cikpa balik teraweh.berpukulkan 10.38

p/s:nak try? meh laa rumah berhari raya.

Friday, 19 August 2011

hati-hati dijalan raya oke lagi.hati-hati dengan manusia pula?

assalamualaikum peace!selain haiwan,tumbuh-tumbuhan manusia juga tuut menumpang dibumi Allah ini..y membezkan kita ialah kita berakal.manakala "mereka" tidak..sebagai manusia.hati2lah juga dengan sesama manusia.kenapa? kerana hati manusia ni satu.semua perasaan,suka, benci,sakit hati.cinta sayang berkumpul disitu.jangan sesekali nak lukakan hati sesiapa..manusia ni kadang2 bersifat pelik.. kalau boleh semua nk dijaga,hati,perasaan nak dijaga..tp sebagai manusia jugak..kita jangan lupa.kalau kita nak hati kita dijaga..jangan lupa cara2 nk jaga hati orag lain.bila kita sakiti hati orang lain.dan org kita sakiti memang "terasa" sakitnya..rasa sakit tu akan kembali kepada kita.


pernah dengar pepatah ni.you get what you give.anda dapat ape y anda beri..itu lah maksudnya.jangan sesekali hanya nak lepaskan amarah kita..kita lupa bagaimana pula ngan perasaan orag lain.hidup ni kena bermatlamat..bukan hidup untuk senang hati,riang ria dan kita enjoy saja bab kata si puteri.tidak.walau kita sehebat mana pun.tapi kalau hubungan kita sesama manusia kantoi.tak jadi apa jugak..sekali lagi aku petik pepatah arab.hablumina Allah habluminna nass..hubungan dengan Allah dan hubungan dengan manusia.hubungan dengan Allah sennag sangat nak diperolehi..tetapi hubungan manusia ni sukar...


kenapa sukar? seperti y aku kata,manusia ni pelik.kadang2 ada y suka memendam rasa sakit..dibiarkn sakit itu memamah hati.sehingga menjadi nanah...bila dah menjadi nanah akhirnya busuk.bila busuk..rasa marah,benci,dendam.akan kawal diri manusia...dosa sesama manusia hanya manusia saja y leh setel kan.dan harus diingtkan tak semua manusia bersifat pemaaf.


tak semua manusia y kita kenal akan faham dengan sifat kita..tak semua manusia y kita kenal akan faham kenapa kita macm ni,kenapa kita buat macam ni..tak semua..kalu ada Alhamdulillah kita sangat beruntung,kerana mereka berada disekeling kita..kalu tak? sebab itu sebagai manusia..kita kena menjdi sebaik2 manusia..bukan hanya untuk diri sendiri malah kepaad org lain jugak..tak semestinya..manusia y kita kenal sekarang jahil bab agama..dan akan terus jahil untuk masa hadapan.mana tau suatu hari dia akan berubah menjadi sebutir mutiara y lebih berharga dari kita.peace!

Thursday, 18 August 2011

kisah anak saudara lagi

assalamualaikum! peace! sape tak suka budak2 rugi woo.pecayaa laa rugii wooo!
sepetang bersama 2 budak ni memang betul2 buat aku tersenyum.ketika jam tepat pukul 12.33 petang.aku pergi kedapur..bukan untuk meminum seteguk air @ pun memakan sepinggan nasik.tak bagus sifat sebegitu.batal puasa aku nanti.oleh sebb budak2 ni memang antara budak2 y selalu lapar aku memasak sedikit makanan untuk mereka.bagus betul sifat aku ni.baik kata orng tua2.aku syak jiran aku berfikir y aku tak puasa kenapa? mungkin bau masakan aku y berterbangan kesana kemari.lazat sungguh mungkin.tetiba anak saudara aku mula bersuara menguji kehebatan aku berfikir.


budak:ciksu aritu adik tengok tb kan ciksu..pastu adik tengok cita arjuna kan ciksu..pastu kan adik tengok dia tinggal kat ats bukit.ciksu betul ke arjuna tinggal kat bukit ciksu..?


aku:hah? er..er..er.. ciksu rasa arjuna duk apartment sebenarnya.apatmen y terletaknya ats bukit...


budak:betul ke ciksu? ciksu tau macamne? ciksu kawan ngan arjuna ker.?


aku:@#!%#%^%&^%^$!%$&%*^&%&%!^

perasaan y sukar nak ditaip

nenek.satu ungkapan y bila disebut.sudah diketahui apa itu nenek.ia bukan sejenis makanan mahupun minuman.ia ialah ungkapan y diberikan kepada si cucu buat si nenek.ungkapan y simple tpi hubungan y terjalin antara 2 insan itu y hebat.beberapa tahun sebelom nie nenek aku y aku panggilnya mok.tinggal dirumahku buat bebrapa hari.disebabkan dulu kami bertiga sahaja penghuni rumah hijau..dan sekarang ahlinya bertukar kepada empat.sungguh suasana pun bertukar menjadi ceria.aku dapat rasa keceriaan itu.

kami sebelom ni rapat.bila duduk sebumbung hubungan tu makin rapat.satu perasaan y tak mudah untuk di persoalkan.aku tidur sebilik denganya..kesihatan tak mengizinkan dia tidur dengan begitu lena.kesian pula aku tgok.setiap petang,sebagai seorang cucu dan juga sebgai seorng2nya anak perempuan..aku akan menghidangkan makanan..semua makanan y berada dipeti sejuk aku masak.hanya untuk mereka.mereka y aku sayang.

mok seorang y suka memuji.dan aku suka dengar pujian datangnya dari dia.katanya
'farah,pandai masak..sedap.' 'farah baik.jurus sangat..' sebagai seorang cucu aku membalsnya dengan turut memujinya kembali kataku "mok lawa,comel,jurus lagi.." pernah suatu hari aku masak.dan ku lihat sungguh berselera.ditambahnya lagi.berselera.aku suka melihat bila dia berselera.perasaan y hanya mereka y rasa saja tau.

bila keadaan dia semakin letih.aku tak tau apa y nak dilakukan.aku cuma seorang cucu.bukan seorang doktor.sampai satu ayt y membuat aku terkaku.katanya..
"farah,bila mok dah tak de.mok nok farah y mandikan jenazah mok" aku.aku hanya mampu terdiam lalu ku peluk.kataku "jangan di cakap pasal mati..insyaAllah mok akan sihat."


dia kemudianya telah dimasukkan ke hospital,sedih rasanya melihat insan yang kita sayang sakit..ku lap mukanya,ku sapukan bedak..puji ku kepadanya "mok harus kena pakai bedak,biar wangi,kena makan cepat sihat,boleh balik.." dia mendengar kata kataku.


melihat dia kesakitan,diri ini lemah..lemah bagai ingin rebah mencium tanah...namun tetap tersenyum..tetap membuat lawak..walau hati begitu hiba di penuhi pelbagai soalan yang menginginkan jawapan.


Allah maha besar,dia insan yang aku sayang,insan yang selalu back up aku bila diri ini di ejek,telah kembali ke pemilik asal iaitu Allah.terima kasih ya Allah Kau telah datangkan seoranng insan yang begitu kasih pada ku.

dia telah kembali ke pemilik asal iaitu Allah.dan aku tunaikan hasratnya terakhir.aku  turut memandikan jenazahnya.alfatihah.

Wednesday, 17 August 2011

janganlah mengeluh

assalamualaikum peace! manusia ni hidup cuma singkat.dunia ni pula terlalu indah jika nak mengeluh atas perkara y simple..kadang2 kita merancang tapi Allah lebih menegtahui apa y terbaik terhadap apa y kita rancanng.kita pulak mengeluh.kenapa.mengapa? kenapa Allah tak tunaikan apa y kita minta...kenapa Allah masih lagi menguji kita..? pernah tak semua ni terlintas difikiran? cuba kita pejamkan mata.Allah takkan uji hambanya tanpa bersebab.sedangkan hujan turunya juga bersebab apatah lagi ujian terhadap kita.


janganlah cepat berputus asa.mungkin Allah tak beri apa y kita mahukan arini..sebab Allah sedang membuat perancangan y lagi hebat dari apa y kita inginkan..mungkin ada y darii kecik lagi bercita2 nak jadi cikgu,doktor,loyer,tp kita lupa bila kita tak dapat gapai apa y kita nk..apa y kita idamkan  kita seringkali mengeluh..Allah itu tau.Allah maha mengetahui..mungkin kita masih belom layak untuk menjdi seorang pendidik,doktor mahupun loyer..


Allah tutup peluang seseorang untuk jadi itu dan ini..tapi jangan lupa Allah sedang membuka peluang y laen pulak kepada kita.rezeki Allah itu luas.tak semstinya gagal dalam pelajaran hari ini hidup kita sudah musnah berkecai.tak.dan jangan pula lupa..y dah berjaya sekarang tak semestinya berjaya pada masa hadapan.jadilah manusia y berguna kepada manusia lain.jangan pula menajdi manusia y hanya pandai memanfaatkan kebolehan org lain.




p/s:jangan terus bersedih akan kegagalan.malah teruslah melangkah hingga ke hujung nokhtah.peace!

bila senah dan jah berbual

assalamualaikum peace2! perbualan ini telah dirakam di kampung jah dan senah.kampungnya diberi nama kampung berangin bertiup kencang.


jah:senah..oo senah.kau nt nk cari laki nk buat asben y macamana senah..?


senah:jah! kau soalaann..aku mesti laa nk y romantik alaa macam seth tan tu dalam cite nora elena tuu kiut sangat jah..aku suka.suka.romantik jah! kau pulak jah?


jah:senah aku nak y penyabar macam ADAM dalam cite ADAMAYA tu senah....lagi2 senah takkan romantik jer kot..


senah:hah! nak y kiut macam orang korea..suka aku jah.dapat y kiut setahun aku tak tido jah!


adakah ini pilihan anda? untuk sehari boleh.tapi untuk selama2nya? boleh ke?pilihlah lelaki y boleh memimamkan solatmu.y boleh membimbingmu kejalan y diredaiNYA..


p/s:lelaki y betul2 mencintaimu.dia takkan menyatakan cintanya kepadamu sebelom kau disuntingnya.kenapa? kerana takut.takut kalau2 dia bukan pemilik tulang rusuk mu.

Tuesday, 16 August 2011

mak ayah dah dapat bonus jom serbu bank.

assalamualaikum peace! amacam puasa? ok? amacam lak ngn teraweh? jgn laa tak pegi yer adik2 kakak2,abg2..tak malu ker ngn makcik y umor separuh abad tu? ngn pakcik y berjalan pun tak selaju kau? hish! y sebulan sekali pun susah nk buat..aku bgga ngn makcik2  ni..malam berjalan kaki p terawehh mengejar pahala untuk dibawa kesana..kita lak? bila? nk tggu tua?assalamualaikum! mati ni tak kepada  y tua saje! mati tu bila2.sebab ia tak bertarikh.


manusia ni pelik.bila ditegur dikata busybody..tu lah sifat manusia...hidup ni bukan hidup keseorangan,hidup nie beramai2,jangan nk ikot kepala kita jer..kena hormat jugak pandangan org laen..ya betul kita harus menghormati org y lebih tua dari kita..tp harus diingatkan..y tua tak semestinya semuaa y dia cakap tu betul!  dan y muda tak semestinya tak betul..y tua jugak tak semestinya berilmu..manakala y muda tak semestinya tak berilmu.please respect others opinions as well as u're not the only one who can come up with great opinions.

hormati org tua tu memang betul.tapi harus diingat y tua juga harus hargai ape y kaum muda utarakan..jangan lah terlalu bongkak sampai taknak terima pandangan org laen..janganlah terlalu mendongak kelangit ngan apa y kita ada..nk bangga ape? bangga sebab lebih tua? bangga sebab lebih pandai? pandai kalu tak guna akal tu bukan pandai namanya.kaya kalau tak menderma tu bukan kaya namanya.


cubala berfikir secara matang.janganlah berfikir macam budak umor 2 tahun.gunakanlah ape y kita tau tu bukan pendam.ape gunanya ilmu kalau tak diguna? aku  petik pepatah arab."al ilmu bila amalin ka-syajarin bila samarin" ilmu tanpa amal,seperti pokok tanpa buah..aku tau umur seseorang tak menentukan sejauh mana kematangan seseorang...dan bila ada y menegur,,tu tandanya kita disayangi.bukan bila ditegur kita wat donno jer.peace!

Monday, 15 August 2011

mimpi nie best wooo

assalamualaikum peace! tiap2 manusia y bernafas akan bermimpi,tolong jngn tya aku..korbau belakang rumah mak jah bermimpi ke tidak..nk tau sangat meh masuk mesin basuh sebanyak sepuloh kali grrr.mimpi y aku maksudkan ni ialah mimpi mainan tido..bukan hang bermimpi nk jadi loyer,hang bermimpi nk jadi tukang pengumpat ker ape..tu angan2 namanya..dipinjam ayat "mimpi" mybe nk suh nampak comel sikit ayt tersebut.aku syak "mimpi" dengan "angan-angan" ade skandel suatu ketika dahulu.hmm.nt aku kaji dan selidik.ade org kata tido time petang2 tak bgus mimpi2 pun dtg y tak bagus2 jer..aku selalu tido petang..dan aku suka..sebab aku suka bermimpi time dipetang hari..aku mimpi berterbangan diudara..menyelamatkn makcik y terkena gigitan nyamuk,malah y lagi cun,aku menjadi hero dalam mimpi aku.best woo mimpi!!org tua2 penah gak kata..kalu mimpi ni salah satu petunjuk bagai laa aku tak tau laa betoi ke tak.pendapat korang? dulu2 aku penah mimpi kena belit dek ular.kata org tua..itu petanda nak di pinang dek orag..nk termuntah darah aku dengar! amboi kemain lagi nk dipinang bagai! tp kata ustazah aku pula..itu petanda something wrong kat solat kita..


aku ambik y ustazah aku kata.kalu duk ikt y bb pinang tu sampai abes air mata laa aku duk bertapa dirumah tggu pinangan hahaha.dulu aku penah mimpi y aku terlupa benda y penting sgt nak dibawa..keesokannya aku memnag berhati2 dan make sure y aku akan bawak benda tu..tp last2 memang.memang.memang.betoi sangkaan aku.tanpa syak dan ragu aku betoi2 lupa nk bawak benda tu grrr...bagi aku mimpi ni ade y bagus..ade jugak y tak bagusnya..cthnya kalu kena pijak dek korbau tu tak bagus.dan kalu kita mimpi kita y pijak korbau tu bagus...kenapa? tu tandanya korbau tu lemah.KAH.KAH.KAH.KAH.KAH.

Sunday, 14 August 2011

cara-cara untuk membuat roommate anda gila

assalamulaikum! peace2 oke minggu ni DR.LOVE PA nk bagi y sekali lagi tip y sah2 tak berguna kepada anda2 semua.y ni lebih kepada student.tkpe kalu makcik2,mahupun pakcik2 nk try takpe.DR.LOVE PA izinkan..


bergelak-ketawa 

  • untuk membuat rakan roommate anda menjadi tak siuman dengan cepatnya..anda boleh bergelak ketawa berkeseorangan..anda boleh gunakan nada,KAH.KAH.KAH,HEHEHEHE,HAHAHAHA,dan sebgainya asalkan anda bahagia,untuk lebih menrealkan lagi lakonan anda..anda boleh jugak melompat2 sambil ketawa..tp ia harus diingatkan ia harus dilakukan keseorangan! jangan cuba2 ajk roomate anda join!
bermain congkak
  • congkak ni sejenis permainan y memerlukan kepada 2 pemain..tp anda harus lakukan keseorangan.anda harus bermain sorang..time tgh asyik duk main congkak.anda haruslah berpura2 menang@kalah.dengan berpura2 memarahi lawan anda..dengan menganggap ia betul2 wujud..komform! roomate anda akan blah dari bilik tu dalam masa 2 saat! tak pecaya? cubalah!
hantu
  • yang nie mungkin berkesan..sebab kebanyakannya takut pada benda alah nie A.K.A hantu..kalu anda nk suh roomate anda cepat2 jadi tak siuman..anda boleh berlakon watak hantu..berpura2 terbang bak spiderman lagi bagus.tpi harus diingtkan pakailah pakaian y berkaler putih..bukan berkalerful..nt tak berhasil!
lampu bukak+tutup
  • bila roomate anda msuk kebilik anda..and tutup lampu bilik anda..dan bila saje dia melangkah keluar anda bukak lampu tersebut lalu melompat keriangan dengan bernadakan vocal y kuat ber ayatkan "HOREEEEy!" jangan lupa lakukan disiang dan malam hari.untuk melihat keberkesanannya!
cukup rasanya DR.LOVE PA membri tip hari ini..izinkan DR.LOVE PA mengundurkan diri,jangan lupa mencuba kesemua tip2 diatas! mudah-mudahan kita akan perolehi ape y kita hajati! akhir kata..majulah sukan untuk negara! pesanan masyarakat ini telah di taip dengan penuh keikhlasan oleh..DR.LOVE PA

Saturday, 13 August 2011

kerana..dia kan abang.

assalamualaikum peace! aku paham.aku tau.aku paham menjadi seorang abg sangat susah.menjadi seorang abg kepada adik2nya y cun ini amat susah.kenapa.sebab dia lelaki.tak semua lelaki y akan cakap@tya nape nangis? mungkin sesama isteri itu mesti tetapi sesama adik beradik..sangt2  jarang nk dengar.aku punya 3 abg.aku bgga mereka abg aku.walaau diorang tak penah tanya nape aku camni,kenapa aku buat ni.kenapa.dan kenapa.abg aku sangat simple mereka tak pandai nk meluah,mereka tak pandai nak mengalirkan air mata macam kaum hawa..dan macam aku.mereka sentiasa disisi aku walau aku tau dia taknak tunjuk dia syag aku.aku paham dia lelaki nak jaga macho.bila dia dilanda masalah.aku tau dia takde tempat merebahkan bahu..aku tau dia hanya boleh bersujud kepada Allah.tetapi mencari teman untuk meluahkan masalah tidak.mungkin dipendamkan lebih baik.tapi sebagai adik.aku akan cuba tenangkan dia.aku pernah melihat air mata dia jatuh..ape kan daya aku kan adik.aku terus memeluk lalu ku kata."ini ujian.semua ni ujian,sabar.." lalu aku usap2 badan dia.melihat dia menangis sperti kanak2 kecil.membuat aku join menangis sekali.


aku tau dia cuma berpura2 tabah.tapi sebenarnya tidak.aku tau dia tak boleh melihat air mata adik dia terus jatuh dan jatuh,untuk mengesatnya sudah tentu tidak.tapi sebagai lelaki,sebagai abang,dan sebagai salah satu wali ku..dia hanya diam melihat air mata aku jatuh.jatuh dan jatuh.hanya patah2 kata y memberi semangat dilontarkan..lalu ditenung muka adiknya berkali2..lalu mencuba2 membuat lawak.y kadang2nya memang tak lawak.sebagai adik y taat.aku senyum jua.menjadi abg,byak tanggungjawabnya..aku pernah berada dalam masalah..setiap jam ketiga-tiga abg aku akn call,msg,tanya bagaimana keadaan aku? sudah makan ke belom? dan ayat y buat aku masih ingat.dan akan selalu ingat.."kalau ada mana2 laki tegur ke apa,jangan layan!" suatu masa dahulu aku pernah eksiden,habis renyuk kenderaan y aku guna time tu..abg aku terus call.dan ayt dia yang buat aku terharu"macamme?ade luka ke?.." aku tersentuh.terima kasih Allah kau hadirkan mereka bertiga y amat menagsihiku..ketika susah mahupun senang.kerana dia kan abg.

Thursday, 11 August 2011

ketuk-ketuk bukan ketuk-ketuk ramadan

wahai si adam.
jangan.jangan kau cuba ketuk-ketuk hatiku.
bukan ketuk-ketuk ramadan
y ingin ku bicarakan.
bukan jua si pengacara tersebut.
wahai si adam .
jangan kau ketuk-ketuk hati aku ini.
aku wanita aku lemah.
kadang2 aku tersungkur jua.
wahai si adam 
jangan kau cuba2 nk mendekatiku.
tingkatkan imanmu terdahlu.
letakkan cinta Allah terlebih dahulu.
barulah kau boleh mencuba ketuk-ketuk hatiku,
tapi kau harus ingat.
hatiku berkunci.
bila kau mengetuk belum tentu lagi akanku buka.
harus juga kau ingat
hatiku cuma mempunyai satu kunci.
sipemegang kunci itu
adalh dia.
dia y sah buatku.
bukanmu y haram buatku.
menjadi kawanku boleh.
untuk menjadi tukang pencari pemilik kunciku
pun boleh juga.
tapi harus ingat kawan.hnya kawan.
tidak mungkin akan bertukar title
kecuali dengan kuasa  Allah.


Wednesday, 10 August 2011

wordless wednesday #5

aku minta maap.sekali lagi gambar meleleh air liur kih.kih.kih.sebagai ganti duit raya meh blanja aku makan nie.kalu sape nk tmbah pahalala kan lalalalallaala.kalu nak bg duit raya gak pun ok baa kalau kau.nt aku bg no akaun bank aku kat sape y nk bagi duit raye..


p/s:hidup bermuafakat membawa berkat.memberi duit raye taon ni,taon depan bagi pulak hehe

amboi kemain lagi tau!

assalamualaikum! peace2! adik2,abg2 bergaya,kakak2 cun,arini aku nk kupas kupis sikit tentang kerja2 berfaedah y sering dilakukan oleh manusia y dilakukan time pose ni.amboi kemain lagi tau!


bermesra-mesraan tanpa ingat dunia

  • y bab mesra mesraan ni aku rasa nk hempuk jer 2 kepala y kapel bagai tak ingt dunia,amboi kemain lagi tau! aku tau.kasihsyg kat makwe+pakwe tu dah terlimpah ruah,tp agak2 laa weh time pose pun nak kepit sana,kepit sinun,y si gadis cantik nan ayu,jgalah adab tu,hormat sikit nak2 lak bulan pose ni,hormat sikit ngn pakaian y dipakai.pakaian dah cantik manis,ayu jer mata memandang,tp bila kau gelak kah.kah.kah.kih.kih,berkepit mepit ngn si haram..berdua-duaan2,terus org pandang serong.
mercun
  • y nie aku sedikir grrrr.amboi2 kemain lagi tau kau!aku duk asyik2 duk teraweh hang pa duk pong pang.pong.pang duk main mercun.nasib baek aku takde pnyakit kencing manis.agak2 laa org tengah solat tu hormat la ckit,taknak hormat kat aku,ok baa kalau kau,tp hormatlah kt makcik+pakcik tu.aku tau kau budak,sebb kau budak la aku nk bg nasihat.keh.keh.
mencuri
  • dah la kau tak pegi solat,tp kau boleh pulak p masjid p curi slipar! sabarlah bangg,sabrlah syg oii raya lambat lagi tau! kemain lagi kau! tak kesian ke ngn tuan punya slipar berkaki ayam dia pulang kerumah.y p terweh pun agak2lah jgnlah duk pakai slipar cap bonia,polo,pakai cap JEPUN sudahlaa.hahaha
op's tak pose!
  • aku dah kate bukak pose lepas azan maghrib,bukan azan zohor.ni tak bace post  DR LOVE PA la ni! ni y aku malas nk jadi cikgu ni,ape aku ajr taknak dengar,adik2 manis,kakak2 comel,aku tau,aku tau kau diberi cuti tapi agak2lah nk makan ker minum tu ni main redah jer.hormatlah sikit pada y berpose,kau minum depan aku,tau tak tau tak tau tak aku menangis tersedu sedan tau! kemain lagi tau! y tu letak tepi,y si kaum adam ni.malas nk cakap.dah besau panjang pk la sendiri.mungkin deberi cuti juga kot.
p/s:tolonglah! aku taknak muka aku berubah jadi ghimau macam PAK ALIP sebab muka aku tak sesuai ngn image marah2.sesuai tuk pak alip jer ahhaha.aku nak mantain ayu macam mak cik sorang nie tieykah ya @tak jangan ditanya.aku taknak jawab nt dia keciwa ngn jawapan aku haha..malah aku cuba2 menjadi pandai+biajaksana kerana saya.tak.bodoh kata pak anip kepadaku y kulihat2 memang betol ape y dikatakan oleh beliau.tiada ragu2 mahupun syak wasangka lagi..tak dinafikan langsung.




Tuesday, 9 August 2011

menunggu 7 tahun akhirnya dapat kembar 4




KUALA LUMPUR 8 Ogos - Pasangan Dr. Jasmina Qamaruz Zaman, 39, dan suaminya, Hazli Zakaria, 39, bersyukur kepada Allah SWT apabila penantian selama tujuh tahun mereka untuk mendapatkan anak kedua berakhir setelah dikurniakan anak kembar empat.
Jasmina yang melahirkan kembar empat itu dengan cara pembedahan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada 22 Jun lalu berkata, dia dan suami tidak pernah menyangka akan dikurniakan anak kembar.


“Kami berusaha untuk mendapatkan anak kedua selepas mendapat anak pertama Eimann Arrazi yang lahir pada 2004 sewaktu saya sedang belajar di United Kingdom (UK).
“Pelbagai usaha dibuat sehingga saya dan suami memilih untuk menjalani kaedah persenyawaan dalam rahim (IUI). Doktor ada memberitahu IUI akan membolehkan saya mendapat anak kembar tetapi saya tidak pernah menyangka ke arah itu.
“Selepas disahkan mengandung, tiga minggu selepas itu, saya sudah diberitahu akan mendapat anak kembar empat. Tidak banyak masalah sewaktu mengandung, cuma pada bulan keenam saya sudah dimasukkan ke HKL sehinggalah bersalin,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di rumahnya di sini, hari ini.


Menceritakan pengalamannya, Jasmina berkata, sewaktu pembedahan, doktor mengambil masa selama satu setengah jam untuk mengeluarkan anak dalam kandungannya itu.
“Alhamdulillah, selepas pembedahan, keempat-empat anak saya, yang mana dua lelaki dan dua perempuan sihat tanpa sebarang komplikasi,” katanya.
Beliau berkata, sewaktu dilahirkan anak kembar mereka iaitu Eirfann Arrazi adalah seberat 2 kilogram (kg), Sara Yasmin (1.34kg), Eihsann Arrazi (2.1kg) dan Shaza Jasmin seberat 1.66kg.
“Eirfann dilahirkan pada pukul 2.08 petang, Sara (2.09 petang), Eihsann (2.10 petang) dan Shaza pada pukul 2.11 petang iaitu masing-masing selang seminit,” jelasnya.




p/s:aku suka tgok anak kembar comel!mabruk jiddan kat pasangan nie heee


telah diambil dari utusan malaysia

Monday, 8 August 2011

cara-cara untuk menghilangkan rasa boring

assalamualaikum peace2!  arini aku nk bagi tip nk menghilangkan keboringan..tip yang amat tak berguna untuk diguna untuk semua orang.setiap manusia akan mengalami waktu2 murung,boring,sedih..dan taktau nk wat ape..hah! ni y aku nk bagi tip nie.

bercakap sorang2
  • yang bercakap sorang2 ni bagus ni..korang ingat kalu bercakap ngn orang laen tu dah cukup bagus? tidak.tidak.bercakap sorang2 lagi bagus dan mencabar..kenpa mencabar? yelah mencabar pemikiran kita..selalunya kalu kita bercakap,ade y balas..ni kita y tya kita balas..bagus ni untuk pergerakan otak+pemikiran..dan boleh menambahkan kesihatan pemikiran otak kita..anda patut cuba! dan sekali gus boleh menghilangkan rasa kemurungan y menikam kalbu itu.
terjun bangunan
  • y ni bgus jugak nie..boleh menguji tahap badan kita "senipis" mana badan kita boleh terapung di awan-awangan..anda patut mencuba! kalu anda maut..ape nak dikata..tp kalu anda masih bernyawa..andalah generasi spiderman masa kini..ini bagus yer..boleh menghilangkan kemurungan anda..dengan terbang kesana kemari..bagus ye.
buat-buat gila
  • gila merupakan masalah y wujud apabila manusia melakukan sesuatu diluar batasan manusia,y part hilang akal tu letak tepi jap.ini bagus untuk tumbesaran otak kita ye..melakukan sesuatu y luar biasa dari biasa..bagus ni.cthnya manusia makan gunakan tangan..untuk menghilangkan rasa boring disebab selalu guna tgan kita guna siku pulak..nampak? nampak? nampak tak kelainan disana.dengan adanya sebegini boring akan terhapus.
bertepuk tangan
  • ini adalah salah satu cara nk mengeluar bunyi tanpa perlu membeli MP3,MP4,LAPTOP,mahupun radio..dengan bertepuk tangan sahaja ia sudah boleh mengeluarkan bunyi y enak didengar.gunakan kesepuluh2 jari anda,nk ditambah lebih menarik bunyinya lagi anda juga boleh menggunakan  kesepuluh2 jari kaki anda pula...anda akan bepuas hati!
aku rasa cukup lah untuk2 tip y berguna itu yer..nt DR LOVE PA akan kembali lagi untuk musim y akan datang..slamt berbuka,berbukalah kamu setelah azan magrib,bukan azan zohor.akhir kata.majulah sukan untuk negara.khidmat masyarakat ini telah ditaja oleh DR.love pa

Sunday, 7 August 2011

i'm sobbing over this video

 This video is REALLY TOUCHING, i get goosebumps when ever i watch it, it'll bring tears to your eyes...(MUST WATCH)


at last to dust..we are return..some shall rejoice,while others burn! if only i knew that before the line too short and came my turn.

and now is beneath the sod,they lay me with my record flawed,
they cry not knowing,I CRY WORSE!

Saturday, 6 August 2011

HARINI,ESOK,DAN SELAMANYA DISANA




harini kita membaca yasin untuk org mati,
esok orang laen pula baca yasin untuk kita

harini kita mengkafankan jenazah org mati
keesokannya orag laen pula mengkafankan jenazah kita sendiri

harini kita memandikan jenazah simati
keesokannya orang laen pula memandikan jenazah kita

harini kita sembahyang untuk orang mati
keesokannya orang laen pula y sembahyangkan untuk kita

harini kita memikul jenazah simati untuk dibawa kekubur
keesokannya org laen pula y memikul jenazah kita

harini kita menangisi pemergian simati
esok.orang laen pula y akan menangisi pemergian kita

dunia hanya persinggahan.perjalann kita masih jauh nun disana..samaada amalan bekalan y baik@ tak kita bawa untuk kesana.bersuka2 didunia..kita akan dapat balasan y setimpal untuk diakhirat sana..semoga kita y membaca ditempatkan antara golongan y sering beringat2 akan datangnya mati..kerna.ia tak bertarikh,ia tak diketahuai kecuali Allah si pemilik Bumi.




Thursday, 4 August 2011

aku tak taw nak letak tajuk ape.kalu aku letak tak bertajuk boleh?

assalamulaikum sekali lagi aku membuang masa aku untuk sesuatu y tak berfaedah bagiku.. aku tengah mendelete semua fren aku y kononnya fren dalam pesbuk hahaha.aku cuma tak dlete sesapa y penah like@tegur jer..aku pun terpk2 macamana aku leh approve mereka y aku tak kenal..? mungkin sifat ingin berkawan dengan orang y begitu menebal dalam diri aku agaknya..sifat frendly aku memang sudah tebal+menebal sejak azali..nurse y sambut aku  pun aku sapa dia dengan tangisan..siapa name gerangan nurse itu jangan ditanya..sttus pesbuk aku y terbaru dikomen oleh sorang,2orang,3 orang dan bla bla.bla...smpai ade y tya aku nie hafizah ke..buat pengetahuan adik2,kakak2,abg2..dan tak lupa juga makcik2,jiran sebelah rumah,penjual dikedai runcit depan sana,hafizah y ku maksudkan bukanlah name seseorang y bernama hafizah..tetapi maksudku ialah (wanita y menghafaz alquran).. aku terkedu.aku semakin lupa ape y aku hafaz..bukan 30 juzuk.cuma adalah...si pengomen jugak aku tak kenal..Ahhh.kenapa pesbuk aku ramai y aku tak kenal..mungkin diorang y kenal dgn aku..aku cuba2 menganggap diriku seperti artis y dikenali..memang tak bgus sifat aku ni..riak.riak.


pagi2 lagi aku telah menerima 2 pnggilan  miskol A.K.A panggilan tak dijawab dari kawanku...maaf bukan sengaja tak diangkat..aku terlalu nyenyak tertido..sekali lgi tak bgus sifat anak dara tido lelama..susah nk dapat calon bakal suami ni..bila bgun pagi2 jer aku tersedar,aku terdengar suara sumbang dari TB..aku tertanya2 sape pulak y tgok TB..aku hentak kakiku perlahan2..setapak..setapak..dan setapak lagi..takkan pencuri..hantu sah2 takde ni bulan ramadan..bila sampai ketangga y last tiba "HAAAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!" abg aku kuar membuat kejutan y memang aku terkejut..@#$^&^**^%%$!@^%& nasib baek kuarga aku takde y berketurunan berpenyakit jntung..abg aku mungkin terlalu boring menonton tb  sensorang..dia mungkin ingin mengajak aku bersama bergelak ketawa cuma tak taw bagaimana nk memulakan "jemputan" itu...lalu dia bermain sorok2 dengan aku..takpe kulayankan jua..dia kan abg...maaf yer..aku tak taw laa pulak dia nk balik.memang aku lalai..aku lalai sebb tak  baca sttus dipesbuk dia.katanya nak balik kg.aku tak bersalah.

Wednesday, 3 August 2011

wordless wednesday #4

adik2 comel,kakak2 cantik,abg2 kacak tahan nafsu yer.jngn melelh air liur tu pulak..
maafkan aku.maafkan tak terniat nk menggoda kamu dengan makann ini.aku tak bersalah.






Tuesday, 2 August 2011

adik pun puasalaa ciksu

assalamualaikum slamt berpose buat hari kedua heee.kelamrin,sperti y semua manusia taw..kelamarin merupakan hari petama umat islam berpose,hari kelmarin juga merupakan hari y sudah berlalu yakni..hari y mana bukan lagi hari ni ye kawan2..sesudah jam didinding berdetak ting,ting,tang,tang menunjukkkn jam tepat 12 tegah hari maka datanglah seorang budak kecil..selalunya dua..tapi harini seorang sahaja..kerana y sorang lagi demam kata siabg..sebagai ciksu y selaaaaluuu baik hati..bertimbag rasa,dan bertanggungjawab dan semua sifat2 mahmudah..aku mula bersuara.


aku:adik dah makan ker belom..? nak makan nasik?


budak kecil:makan..? ciksu..arinikan pose..ciksu tak puase ker..?


aku:@#%#%&^$%*^&*^ ciksu puase..adik tu puase jugak ker..? kalu lapar meh ciksu bg mkan nasik


adik:adik puasaalaa ciksu..adik tak mkan nasik..adik makan aiskrem jer.adik puase..


aku:owh.................................puase nasik..owhh bgus bguss bgus