Monday, 22 August 2011

DRAMA ini bersambung (episod akhir)

drama part I

Drama part II

.......Sekarang aku dah kat tanah air dah pun.. Sedihh meninggalkan kota Mekah.insyaAllahh aku akan  kesana semula suatu hari nanti..bile aku balik,abang aku beri sampul surat y isinya..tawaran kerja. Alhamdulillah..rejeki aku..xdapat nak  tunjuk ngan gerakk geri,kata2 ku beku.syukur ku pdMu x trhingga...setelah itu..majlis kesyukurn telah diadakan..sempena kepulangan dari mekah,dan tawaran darii surat 2..ke semua mak,abhh aku jemput termsuklah jiranku itu..aku dan dia berbual2 kosong..smpai satu tahap aku diam.. Aku y mulut pot pet,pot pet nie bolehh diam?? Apesal ngn aku nie..? Come on! Jgn tunjukkn y kau  lemah dalam berkata2.. akhirnye aku membiarkn perbualan 2 menemui titik noktah..aku mencari2 dimanakah  isteri die? Kalau isteri dia  nampak aku dok layan asben die nahas aku di gulainye..


sebelah malam pula.. aku  asyik melayan cite ong bak.aku suke tengok c tony jaa nie,rupe xlerr ensem..tp bakat die 2 y wat aku  x terganjak dari tengokk TB.tibe2 phone aku berbunyi.satu sms smpai.. Bile aku tgok..name y tertera diskrin  SESAT Aku ingat,xingat sapelhh SESAT nie..napelhh aku xdelete jer..tu menandakan aku masih setia pada phone lama...bile aku bukak sms 2,c SESAT berkata,"salam,esok sy dan family nk datang umah awk" aku semakin blur.wat pe nk mai umah aku??? bukan wat makan pun.. bile aku reply,"sape.."? Xdibalas pula.. Elehh macam lah die ingt aku nkk sgt die bls.. grrr.. eleh mstii kwn2 aku nie y nk maen2 kn aku nie.ah! napelah aku dok pk benda y x penting ni.. Bekk terus tgok tb nie,kacau mood aku jer.


Esok pon tibe.aku sudah lupa akn sms y dikirim padaku semalam.aku seperti biasa.,memasak,menyapu,kemas2 sikit...beberapa jam kemudian mak,aku memanggil2 name aku..aku dgn berkain sarung,turun menjejaki tangga,aku terdengar ada y gelak ketawa,kah2,kih2..haishh mane leh trun nie ade orang....aku naik balik..masuk bilik..pakai jubah n tudung.lalu trun.kenapa tibe2 aku berdebar.seperti nk luluh jantung aku nie? nak menag satu juta kot.. Aku hayung kakiku slow2..tibe2 aku nampk fizrul.ma,abh dia pun dtg jugak? Aku mcm biase p bersalam ngn mak dia.sempat jugak aku berbual2 ngn mak dia...lalu aku bangun p wat air..lalu aku hidangkn di atas meja..


tibe2 mak dia start berckap.semua diam pelik,nape msti tbe2 diam.. "Mak cik datang  nk menyunting bunga y sedang berkembang ngn begitu pesat dirumah ni"..aku diam...lalu aku bersuara... "alah stakat bunga,ambikk jelahh mak cik,nk bunga ape? Bunga raye? Rose?" Semua gelak..aku lg xpaham ape y klakarnye..*blur*,mak dia sambung blik ckp,"maksud makcik bunga y didepan nie".sambil tangan menepuk2 bahu aku..depan nie?? Aku ker? Aku nk wat pe? Mak aku slow2 cuba wat aku paham..lalu mak si fizrul 2 bersuara,die kata dia dtg sini nk minang aku untuk ank dia si fizrul 2..aku tergagam! 


Tok.tok.tok. pintu bilikku diketuk,lalu dibuka..ma tersenyum melihatku..aku terlelap di tikar sejadah..setelah 3 malam berturut aku solat istikhorah...dan setiap hari juga wajah tu sering muncul,muncul dan muncul..mungkin ini petandanya...dan jwpanku setuju..akhirnya aku dihijab kabul dengan satu lafaz.. macam x percaya aku dah sah jd wife orang..dulu seorang budak y nakal.seorang budak y selamber rock kini sudah sah sebagai wife orang.. haritu juga fizrul memeberi sebungkus hadiah kepadaku..bila tetamu dah blik,smua pamili kumpul ramai2,n sama2 buka hadiah.hadiah y fizrul bg,aku letak baik2 dlm bilik,biar aku sorang jer y bukak...tamak betul sifat aku ni.


selepas selesai semua aku start angkat kaki dan dengan kurang kesabaran p buka hadiah y fizrul kasi td.bile aku bukak.KOSONG!bile aku tilik2 ada surat same mcm hadiah y aku dapat suatu ketika dahulu.. y bezanya sekrang ada dua.surat pertama bile aku stat bace,ayat pom sama.aik potosetek ke?? Hahhahhahha..cume y nie ada name..(yang ikhlas suami sahh kamu.fizrul).. dan surat kedua pula bertulis.. kehadapan isteriku y baru ku miliki..terima kasih kerana menjaga hatimu dari disentuh oleh insan y bernama lelaki..isteriku..terima kasih kerana mengizinkanku miliki kunci kepada hatimu. brulhh aku paham..rupanye2 dialah y kirim hadiah 2.ye..dia sekarang suamiku die begitu sbr mnnunggukuku ye.. kamulh pemilik tulang rusukku.Alhamdulillah.


-TAMAT-

14 comments:

  1. laa,

    ni cerita sedih ke ?


    maaf, aku tak kuar airmata. ;)

    ReplyDelete
  2. wah ending yang baik punya..bahagia menanti pasangan tersebut..:)..InsyaAllah..bagus solat istikarah..:)..dapat jawapan yang tepat dari Allah s.w.t..jiwa pun tenang hehe

    ReplyDelete
  3. :) sgt best ini drama.... mmg jodoh lh... jumpe kt tanah suci.... semoga berkekalan ye:)

    ReplyDelete
  4. akhirnya tamat jugak drama jadian kau ye hahaha

    aku ingt ni kisah kau.tapi aku tau kau tak kawen lagi kan? hehe

    ReplyDelete
  5. seriyus sangat best ending neh...

    so sweet...;_)

    ReplyDelete
  6. aku suka ending cita kau

    aku suka part surat hasben kau tu

    aku suka part kau terdiam tanpa kata

    ok.aku suka.

    ReplyDelete
  7. mula-mula gua kompius gak.ni rekaan atau kisah benar. kehkehkeh.

    kalau ada cerita lain lagi nanti, gua harap lu tak gunakan singkatan. kasi tulis penuh. baru tambah power. ni cadangan je lah.kehkehkeh.

    nice story dowww.

    ReplyDelete
  8. telenovela dah tamat..anak bpe dah ni puan pha? heeeehee

    ReplyDelete
  9. sweet siot :D
    cik pha , dah boleh buat novel cinta dah ni !
    hehehee

    ReplyDelete
  10. terbaik punya ending aku baca dari part I dan II memang best punya ending la

    ReplyDelete
  11. sweet jer ending cita ni :D

    ReplyDelete
  12. insan tanpa namaTuesday, August 23, 2011

    aku baca dari part satu sampai la habis.tertanya2 juga aku ini kisah benar @ rekaan semata2 ? hehe
    kalau ia kisah benar aku memanb speechless...kalu bukan aku kagum dengan cerita yang kau buat ni.lenkali buat la lagi hehehehe

    ReplyDelete
  13. 123456789 kucing berlari oh lenkali baca lagi haha maaf aku tak pandai berpantu bagai.sape y bace tu Alhmdulillah..sape y bace dan bg nasihat Alhamdulillah TQ :D hee lenkali bg nasiht lagii baaanyak.

    ReplyDelete