Sunday, 13 May 2012

cerita CINTA tanpa tajuk ||||





setelah difikir berkali kali maka Adam menghantar satu SMS ke lisa..

"asmlkm,lisa kenapa tak datang kelas...?" 
selang beberapa minit..adam bersuara.."AH! nt si kangkung tu fikir aku apa pula nt! hish.. tak pe aku hantar msg lagi lah"
"erkk..aku msg tanya ko ni,sebab aku nk remind kan ko pasal esaimen law tu.."
msg yang dikirimkan oleh si Adam..hanya dibalas "okey" oleh si lisa...lisa,seorang yang tak suka menangguhkan kerja yang berkaitan dengannya...penat,letih bagai KLCC menghempuk badan,dia tetap akan setlekan  kerja dia terlebih dahulu.

disebabkan terlalu bz dengan esaimen yang melambung tinggi macam gunung tu..ada hati nk lawan tinggi gunung everest leteeww..membuatkan lisa semakin BZ..xsempat,tidur xcukup malah makan  pun tak teratur... si Adam seakan akan kehilangan punca hidup andai sehari tak bergaduh dengan lisa..pada mata dia..bergaduh dengan lisa merupakan satu kepastian..malah mungkin kadang kadang satu hobi baginya.

suatu hari yang redup..langit biru biru gituu cantik..si lisa berjalan kaki sambil,ditangannya memgang buku..rajin sungguh si lisa ni belajar..panas panas pun tetap ke kelas.. ..dari jauh Adam sudah nampak kelibat si Lisa.."seryes aku rindu nak gaduh ngan minah lisa ni..dia pun aku sakitkan hati dia,dia xpandai pandai pulak nak balas hish" berkata kata pula Adam dalam hatinya.

setapak, dua tapak,3 tapak kaki si Adam mendekati si lisa.."oipppp lisa kangkung! kenapa kau...." belum lagi ayat si Adam dihabiskan tetiba paaaap! lisa jatuh..Adam menyambut si lisa..mata bertentangan mata..lisa memandang si Adam sayu...perlahan perlahan mata si lisa tertutup..

"LISA LISA! bangun jangan wat aku camni..nape boleh jadi  camni..LISAAA! bangun,nati aku xde sape sape nak gaduh dengan aku,sabar lisa..bertahan,aku akan bawa kau ke hospital.."tanpa diduga air mata si Adam menitis lalu jatuh ke pipi si Lisa..muka si Adam basah..basah dihujani air mata..

"sorry MR,may i know who you are?? tanya seoranng lelaki yang berbaju serba putih itu
"er er i am her classmate..." didalam fikiran Adam,tercari cari siapakah gerangan lelaki ini..suatu ketika dahulu dia pernah melihat lelaki ini berborak dengan lisa di cafe.
"i'm yusoff lisa cousin,at the same time,saya juga doctor peribadi dia..ermmm actually..berat saya ingin katakan..tetapi..disebabkan awak yang hantar dia kesini..saya harap awak akan rahsiakan apa yang bakal saya katakan"

si Adam mengangguk angguk seakan budak darjah satu,petanda setuju.."sebenarnya lisa telah lama menghadapi penyakit jantung...tiada seorang pun yang mengetahui tentang masalah kesihatan dia..hanya saya sahaja..malah kedua ibu bapa nya juga tidak mengetahuinya..ini permintaan lisa..dia tak mahu sesiapa tahu..kerana,dia tak mahu buat orang lain sedih.." yusoff terdiam seketika.."sekarang tahap kesihatan dia di tahap kritikal..dan sekarang dia masih belum sedarkan diri.." 

Adam hanya mampu terpaku..dia bisu..menjadi bisu seribu bahasa..Lisa,seorang gadis yang agak periang..orangnya sentiasa ceria..tidak pernah menunjukkan yang dia mempunyai masalah..orangya sungguh tabah..memikul semua cacian dari si Adam..di waktu yang sama memikul dugaan..dia sakit..tetapi tiada seorang pun yang menyedarinya..

"lisa..betapa tabahnya dirimu..dirimu hanya pandai membuat orang lain ketawa..orang lain tersenyum keranamu..ya Allah lisaaa! " sekali lagi..air mata Adam jatuh membasuhi pipi..semakin kuat,malah semakin laju..Adam masuk ke bilik di mana lisa ditempatkan..melihat sekujur badan kaku yang terbaring kaki di katil..mukanya pucat..banyak mesin..Adam menarik kerusi,melihat wajah lisa membuat dia sayu..al quran dibuka,lalu dibacanya..sambil air mata tidak berhenti menitis..

"lisa gemuk! asyik makan,nant makin gemuk laa weh.."
 "malangnya laki tu TERsuka kat ko lisa HAHAHAHA " 
Adam,mengingati kembali segala cemuhannya untuk lisa.."ya Allah,ENGKAU sembuhkan lisa ya Alllah..ya Allah aku merayu padaMU ya Allah..aku belum bersedia kehilangannya..."


B E R S A M B U N G...

16 comments:

  1. nak mati pule lisa? nak sambungan cepat! yeay~!

    ReplyDelete
  2. okeyh crita dah nk habis nampaknya hihi

    ReplyDelete
  3. setailo jugak penulisan ko ni eh...aku suka!

    ReplyDelete
  4. haishhhh... gila ar citer ni.. wei pha.. takyah la karang citer sedih2 wei.. aku tak boleh lah.. aku sedih weiiiii.. auwwwwwwwww...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhahhahhahha ececcecece tacing

      Delete
  5. ho,, nice story,, love this..

    ReplyDelete
  6. tak penah baca. jadi baca dari awal.
    best laa citer ney.. tapi sedey :(
    next?..

    ReplyDelete
  7. novelis dah ke? baru tahu kau adam~

    ReplyDelete