Monday, 13 June 2011

Bila nak memilih bakal haruslah....

Assalamualaikum..ape kabar? sihat? kpd my sahabat..sabar lah nye..Allah tengah menguji kau tu..Allah tak bagi sekarang..TAPI Dia akan bagi selepas ni..sabar yee :) okeh..kalu kita nak memilih sekarang..tak sama seperti y dahulu...dulu si hawa..lembut+gemalai rentak jalannnya kerana dia betoi sopan..tetapi sekrang lemahnya gemalai...hanya luaran sahaja.."diamnya" hanya luaran sahaja..


Wahai kaum Adam..
Andai mahu mencari Hawa..
1. Jangan dilihat pada purdah mahupun tudung semata-mata. Kerana hawa hari ini tidak lagi seperti dulu. Lihatlah pada telapak tangannya. Andai mudah telapak lembut itu hinggap pada kulit lelaki lain tanpa lapik. Fikirlah semasaknya untuk menyuntingnya. Sesungguhnya memegang bulu anjing itu lebih baik dari menyentuh kulit lelaki atau wanita yang boleh kita kahwini.

2. Jangan dilihat pada baju labuh mahupun jubahnya semata-mata. Lihatlah pada sebujur bibirnya. Andai kata-katanya berbisa atau kuat suaranya. Fikirlah semasaknya andai hati masih teringin menyuntingnya. Khuatir kelak dia membawa fitnah buat si suami. Menabur buruk diri si suami.


3. Jangan dilihat pada cantik ayu wajahnya semata-mata. Lihatlah pada sepasang indah mata miliknya. Andai tidak redup menunduk pandangan. Fikirlah semasaknya andai ingin terus menyunting dirinya. Khuatir bila sudah bersuami matanya masih terus meliar memandang segak rupa lelaki lain yang bukan bernama suami.
Untuk Hawa pula.. 

untuk hawa pula..
Andai mahu menerima cinta Adam…
1. Jangan dilihat pada kereta mewahnya semata-mata. Lihatlah pada aktiviti malamnya. Andai liar hidupnya tika malam menjelma, fikirlah sebaiknya andai mahu menerima. Kerana maksiat itu lebih mudah tatkala kelam malam sudah tiba. Khuatir juga subuhnya terus leka dibuai mimpi nan indah…

2. Jangan dilihat pada pakaian berjenama semata-mata. Lihatlah pada bahagian kakinya. Andai mudah lututnya ditayangkan tatkala lincah dipadang bola, fikirlah sebaiknya andai masih mahu menerima kerana aurat suami itu hanya selayaknya dilihat oleh si isteri…

3. Jangan dilihat pada tampan paras semata-mata. Lihatlah pada mulutnya tatkala berbicara. Andai dia mudah menghambur carutan dan sumpah seranah. Fikirlah sebaiknya andai masih tegar memilihnya. Khuatir pabila bersama kelak. Kesalahan kecil anda akan menerima hamburan cacian yang menyeksakan.


"ya Allah aku hambaMU sangat2 lemah..bantulah aku ya Allah..bntulah aku menjaga "penglihatan" aku..bantulah aku ya Allah..supaya aku sentiasa menjaga pandangan mata aku ya Allah..ya Allah bntulah aku..supaya ku sentisa menjaga tutur kata aku ya Allah.."

p/s:Lelaki dan wanita hari ini tidak lagi seperti mereka yang dahulu. Sebelum ini,wanita berhijab itu sesungguhnya memang mulia zahir batinnya...Tetapi hari ini, mereka yang bertudung barangkali hanya untuk menyembunyikan kelemahan diri. Begitulah juga sang lelaki. Kadang-kala berkopiah. Dari mata nampak sungguh alim tetapi dalam hatinya..??
Siapa yang tahu…
sumber

10 comments:

 1. suka entry ni, nak share boleh ? hehe :D

  ReplyDelete
 2. hee k.tikah! share laa hehehe ambik2

  ReplyDelete
 3. dont judge a book by its cover..kenali dulu hati budi..

  :)

  ReplyDelete
 4. ain:ye betoi2 kenali dulu bru judge

  ReplyDelete
 5. iyo lah tu. hidup loneranger!

  ReplyDelete
 6. sgt2 suka..huhu.....skank mmg ssh nak cr lelaki n wanita yg bkn mcmni...

  ReplyDelete
 7. anon:hahahhaha (sapo ni =.=")
  cpahniza:Allah taw hok terbaek tuk kita..insyaAllah awak akan dapat y terbaik >.<

  ReplyDelete
 8. nasihat y baik untk kedua-dua kaum..nk kawin dah ke hehe

  ReplyDelete
 9. ayat macam cari menantu je hahaha

  ReplyDelete
 10. afiq:ooooooooo soalan cepu cemass
  tapik:nt potokopi bg kat mak masing2 haha

  ReplyDelete