Tuesday, 7 June 2011

roni.roni makaroni

Assalamualaikum readers! ape kabar?sihat? arini cikpa nk suh dapur2 korang berasap kebabom melotop oomak kau..! hehhe oke nie resepi aku sendiri..tatawlahh kalu korang tiru resepi aku nie jadi ke edokk yee :P aku masak benda ni taim aku rasa nak masak je..yelahh benda nie simple tapi bahan die jer y tak berapa nk simple.HEH.HEH.HEH..bagi kita2 y nak makan bebenor tapi nak jimat?oke nie cara jimat y paaaaaaaling mudah! oke aku nak bagi resepi niiii....oke jamu mata kejap...
sekadar gambar hiasan
nah!!! ambik tisu lap air liur y dah meleleh tu..HAHAH oke...ape tu?? kenal tak? aiyoo.tara kenal?itulah makaroni bakar ye.. oke jom "selerakkan" dapur kejap..


bahan2nya:

  • makaroni semestinya!dalam 300gram (aku main bubuh jer)
  • 15 biji telur  (beli y satu rak tu baru puas hati)
  • daun sup
  • bawang goreng
  • ayam@daging.. (cincang kasi halus)(semakin banyak semakin mantop)
  • lada burung
  • bawang putih 3 ulas
  • stock ayam..
  • garam secukup rasa..
cara-cara nak masak:
  • oke mula2 makaroni tu kasi rebus dulu kasi makaroni tu kembng dan lembut..jangn lama2 sangat nt pecah..
  • sementara nk tggu makroni tu direbus..panaskan minyak,dan tumis bawang putih..ayam@daging tadi digoreng..korang tambah lah stock ayam kasi ummm sikit..
  • 15 biji telur tadi dipukul sampai kembang....
  • daun sup+lada dipotong kasi kecik.. 
  • oke loyang pulak..disapu dengan majerin terlebih dahulu..supaya bila dibakar makaroni tuu takkan melekat pula kat loyang
  • lepas tu tuang makaroni y direbus tadi tuu+ayam@daging y digoreng tadi+lada
  • kasi kacau biar rata(biar makaroni tenggelam disebbkn telur)
  • jangan lupa letak garam halus..secukup rasa..
  • oke lepas tu masukkn kedalam oven..bakr dala 20-25 minit..dengan suhu 180c 
  • lepas dah masak..baru letak daun sup+bawang goreng..kasi bau naikk.
oke selamat mencuba :) oke selallunya ade y guna..susu cair,rempah kari,chese..tp aku punya resepi tidak..kenapa??
  • chese memuakkan(nak2 mahal)
  • susu cair pun memuakkan..
  • rempah kari? aku memang tak penah guna..
p/s:oke nie petua mak aku..kalu nak taw benda y kita bakar tu dah betul2 masakk..korang ambik lidi@bnda y hujungnya tajam..kasi cucuk kat tengah benda y dibakar..cth..kalu makaroni tuu cucukk kat tengah..kalu bila diangkat tak melekit tu maknanya DAH masak..oke kalu nak makan aku masak..nt raye datang umah+bagi aku duit raya..oke.assalamualaikum.okebai!

6 comments:

  1. meleleh air liur..sedappp!

    ReplyDelete
  2. alahai..nt postkn satu.mesti ank dara y baek ni.siap ada bagi tip lagi kat bawah tu

    ReplyDelete
  3. pasal y letak kari tu aku rasa.cuma penyeri warna jer hehe ^^

    ReplyDelete
  4. anon:nyum2
    faris:erk?lallalla
    anon:heeeeeeee yekot aku rasa pun macm tu gak tapi tara taww laa

    ReplyDelete
  5. yien singgah cni..wau sedappp nyer..
    hehehe,sudh polo kamu :)

    ReplyDelete